popup
kulcsszavak:

Fertô-parti Falusi Disznóvágás

2015-01-14 08:05:45

Fertő-parti Falusi Disznóvágás

2015.01.24. Hidegség 07:00 20:00

Felelevenednek a hagyományos disznóvágáshoz kapcsolódó szokások (pl: szalmaperzselés), megmutatjuk, mit csinál a böllér, és beleshetünk a hurka, a kolbász vagy a töltött káposzta elkészítésének fortélyaiba. A falusi disznóvágás hangulata, lélekmelegítő italok és ételek mellett egész nap izgalmas programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat Hidegségen, a Toronhegyi Pajtában.

Töltse fel e szürke téli hónapokat élményekkel, hasát pedig minden földi jóval. A disznóvágás hazánkban tradíciónak számít, a téli hónapok népszerű programja. A lázas készülődés, a közös italozás és az összehangolt, jókedvű munka összehozza a csapatot, baráti társaságot, vagy a családot!

Nem mindenkinek adatik meg, hogy otthoni, családi körben vegyen részt disznótoron. Ezért ne hagyja ezt az élményt veszni, nálunk testközelből ismerheti meg, szemlélője, sőt részese is lehet a disznóvágásnak. Mindenki saját maga döntheti el, hogy csak szemlélője szeretne maradni az eseménynek, vagy aktívan részt kíván venni a pörzsölésnél, a feldolgozásnál, a töltéseknél.

Reggel 7 órától fogadjuk vendégeinket egy jófajta kupica pálinkával, vagy teával, házi pogácsával. A kicsikre is gondoltunk, lesz alkotóház, fazekas foglalkozás – korongozás (zárt térben), állatsimogató, fajátékok, lovas kocsikázás, minden ami egy szép nap eltöltéséhez kell. A jó hangulatról cigányzenészeink gondoskodnak. Lesznek néptáncos bemutatók, nótázók, malackergetés és a legfontosabb, falusi vidéki ízek: disznósajt, parasztkolbász, tepertő, resztelt máj, véres hurka, májas hurka, sült kolbász, sült hús, körömpörkölt, csülökpörkölt, töltött káposzta és még sok finomság amelyből annyit fogyaszthat amennyi csak jól esik.


További részletek:
- malackergető minden korosztálynak,
- népi fajátékok,
- nemzetiségi néptáncbemutatók,
- alkotó tábor gyermekfoglalkozással,
- fazekas foglalkozás, korongozás,
- hagyományőrző népdalkör,
- lovaskocsikázás,
- egész nap élő cigányzene,
- körmös pálinka a bátraknak,
- forró italok, zamatos pálinkák, vidéki falusi ízek,
- sörsátor,
- tombola.

Ajánlatos üres gyomorral érkezni, hogy a sok-sok finomságot, disznóságot végig is tudjuk kóstolni.

Reggelire:
- pogácsa,
- szalonna,
- zsíroskenyér lilahagymával,
- resztelt máj friss parasztkenyérrel,
- disznósajt,
- parasztkolbász.

Ebédre
bográcsból:
- csülökpörkölt,
- körömpörkölt,
- gulyásleves,
- töltött káposzta.
tepsis ételek:
- véreshurka,
- májashurka,
- sült kolbász,
- köményes sült hús,
- káposztás tepsis hús,
- párolt káposzta,
- savanyúságok.

A helyszínen fogyasztható még kocsonya, rétes, kürtöskalács (külön térítendő).

Jegyek csak elővételben vásárolhatók a Tercia éttermekben, a Deák Étteremben (Sopronban), valamint a Tornácos Panzióban (Hegykőn).
A belépő tartalmazza a korlátlan ételfogyasztást egész nap a disznóságokból.

Belépődíj: 5 800,- Ft/fő.
12 éves korig ingyenes!

Időpont: 2015. január 24. (szombat)
Helyszín: Hidegség, Toronhegyi Pajta (Grubits pajta), Nagycenk felől a dombtetőn.
Bővebb információ: tel: +36 30 936 50 07 Ferkis Zsolt
Facebook link: https://www.facebook.com/events/876123669078879/?ref=22

Fotók az előző évi falusi disznóvágásról itt.